Četvrti Festival humanistike, kulture i umetnosti, PAZI ŠTA ČITAŠ, okupio kulturnu elitu Srbije i regiona na jednom mestu

Festival humanistike, kulture i umetnosti, PAZI ŠTA ČITAŠ, nakon tri uzbudljiva dana zatvoren je u subotu svečanošću koja se odigrala u Kombank dvorani. Sve se okončalo harmoničnom saradnjom muzike i poezije, a na svečanosti zatvaranja glumica Vesna Stanojević čitala je poemu „Silna Jerina“ Maje Herman Sekulić uz pratnju flautiste Nikole Radana. Time je još jednom potvrđena jedinstvenost i multimedijalnost projekta PAZI ŠTA ČITAŠ, koji je osmislila i realizovala izdavačka kuća HERAedu iz Beograda.

Festival je i ove godine, kao i prethodne tri, okupio na jednom mestu najbolje iz izdavačke produkcije Srbije – na policama se uz popust od 40 odsto našlo čak 1.000 najvrednijih knjiga. U trodnevnoj manifestaciji učestvovale su sa svojim izdanjima i promocijama čak 54 institucije – izdavačke kuće, muzeji, instituti, fakulteti, biblioteke.
Na fesK-u, koji se već uspostavio kao događaj od izuzetnog značaja za kulturu Srbije, zbog čega ga podržava i Ministarstvo kulture i informisanja, bilo je čak 30 promocija sa gostima iz Banjaluke, Kotora, Podgorice, Kragujevca i Novog Sada.
Dodeljene su nagrade za najbolje knjige, a među nagrađenima osim izdavačkih kuća (Geopoetika, Clio, Akademska knjiga, Laguna), našli su se i Manastrir Studenica, Muzej u Požarevcu, Fakultet dramskih umetnosti, Narodna biblioteka „Simeon Piščević“ iz Šida, Filozofski fakultet u Prištini i agencija New Moment. Nagrađenima je ispred izdavačke kuće HERAedu nagrade uručio predsednik stručnog žirija, prof. dr Aleksandar Jerkov, a svečanom otvaranju prisustvovao je i Nik Adi Arman, ambasador Malezije u Srbiji, koji je podržao ceo projekat.
Tokom sva tri dana festivala bila je otvorena i izložba „Fraktali“ Maje Milinić Bogdanović, drugog dana festivala održan je i okrugli sto na temu „Integrisani koncept saradnje biblioteka, muzeja i arhiva“, u kom su učestvovali najeminentniji predstavnici ovih institucija, a publika je imala priliku i da uživa u dokumetarnom filmu „Plastični okean“, koji kao reditelj potpisuje Leonardo Dikaprio.
Treći dan fesK-a otvoren je foto-dokumentarnom izložbom Putevi slovesnosti: stare i retke knjige iz Muzeja Srpske pravoslavne crkve u Kotoru, autora protejereja Nemanje Krivokapića i mr Stanke Janković Pivljanin. Javnosti su prvi put predstavljena izuzetno vredna izdanja rukopisnih i štampanih srbulja od 14. do 16. veka, knjige štampane u štamparijama Božidara Vukovića i Jerolima Zagurovića u Veneciji, Mrkšino jevanđelje, zatim čuveni Kalepinusov leksikon, Žertva Avramova Vikentija Rakića (štampana u Kotoru, prva knjiga štampana u Crnoj Gori posle Oktoiha), Bukvar Pavla Solarića, prva izdanja Dositejevih,Vukovih i Njegoševih dela… Posebno je zanimljiva povelja kojom je car Franjo Josif pomogao osnivanje Bokokotorske eparhije i koja je pisana na srpskom jeziku (na ćirilici), na nemačkom i italijanskom. Ćirilični primjerak car je svojeručno potpisao ćirilicom. Tehničku podršku izložbi pružili su Etnografski muzej u Beogradu i štamparija ForPrint iz Beograda.