Promocija Kulturne istorije Paštrovića u Kolarcu

Jedinstvena monografija „Kulturna istorija Paštrovića“ privukla je i na trećoj promociji po redu veliku pažnju publike. Nakon predstavljanja ove najobuhvatnije istorije Paštrovića na 63. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu i na prvom crnogorskom FesK-u – festivalu knjiga, humanistike, kulture i umjetnosti – PAZI ŠTO ČITAŠ, koji je održan krajem decembra u Kotoru, sinoć (20. februara) je održana još jedna promocija u Maloj sali Zadužbine Ilije M. Kolarca u Beogradu.

Poštovaoci dela Stefana Mitrova Ljubiše okupili su se povom manifestacije „Ljubišini dani u Beogradu“, koju je organizovalo Udruženje Paštrovića i prijatelja Paštrovića u Beogradu „Drobni pijesak“ u saradnji sa Kolarčevim narodnim univezitetom. Na književnoj večeri je, osim o „Kulturnoj istoriji Paštrovića“, bilo reči i o knjizi „Samopisi i kazalice Stefana Mitrova Ljubiše“, akademika Radomira V. Ivanovića, o kojoj je, pored autora, govorila iMila Medigović Stefanović.

„Kulturnu istoriju Paštrovića“, izdatu 2018. u okviru edicije Vrt izdavačke kuće HERAedu, predstavili su urednici ove monografije – Dušan Medin, koji je jedan od četiri autora, i ispred izdavačke kuće Zorica Stablović Bulajić

„Kulturnu istoriju Paštrovića“, izdatu 2018. u okviru edicije Vrt izdavačke kuće HERAedu, predstavili su urednici ove monografije – Dušan Medin, koji je jedan od četiri autora, i ispred izdavačke kuće Zorica Stablović Bulajić. Na ovoj izbalansiranoj istoriji, koja obuhvata period od XIV veka do kraja Drugog svetskog rata, grupa autora, koju čine i Nikola Samardžić, Mila Medigović Stefanović i Zlata Marjanović, radila je pune tri godine kako bi svi relevantni podaci o načinu života starog primorskog plemena bili obuhvaćeni i smešteni na jedno mesto, a u isto vreme i pročišćeni od ideologije sa obe strane. Paštrovići su proučavani i u ovom delu predstavljeni iz ugla istoriografije, arheologije, etnologije, etnomuzikologije, etnokoreologije, usmene i pisane književnosti, istorije školstva i turizma, a knjiga obiluje ilustracijama, slikama i fotografijama primorskih motiva, mora, nošnje, starih putopisnih karata, pisama, detalja iz crkava i manastira, što se retko može videti na jednom mestu, naročito zbog toga što u poslednjih 60 godina nije objavljena nijedna studija o Paštrovićima koja obuhvata toliki vremenski period.